Beats Studio Pro recensie – Geüpgraded geluid maakt het verschil

Al met al is de Beats Studio Pro een belangrijke upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Het model bevat nieuwe functies en technologieën die in de afgelopen jaren zijn geïntroduceerd, en de samenwerking met Apple blijft de producten van Beats verbeteren.

Na een periode van bijna zes jaar keert Beats terug met een nieuwe over-ear hoofdtelefoon met ruisonderdrukking, de Beats Studio Pro. Dit model is een belangrijke upgrade van de Studio 3 Wireless en is opnieuw ontworpen van binnenuit. De Studio Pro wordt aangedreven door een tweede generatie Beats audiochip, wat resulteert in verbeterde actieve ruisonderdrukking (ANC), ruimtelijk geluid met dynamische head-tracking en bekabelde audio via een USB-C-verbinding. Daarnaast zijn er kleine aanpassingen aan het ontwerp en een licht verbeterde batterijduur. De prijs blijft echter €350, waarmee de Studio Pro het vlaggenschipmodel van Beats is.

Het ontwerp van de Beats Studio Pro

Voor het vernieuwen van het ontwerp heeft Beats samengewerkt met Samuel Ross, een mode- en productontwerper die eerder heeft gewerkt met merken als Hublot, Nike en Oakley. Het resultaat is een opgefriste look met nieuwe kleuren, materialen, verpakkingen en branding. Hoewel de veranderingen subtiel zijn en het opvouwbare ontwerp grotendeels hetzelfde blijft, zijn er enkele opvallende wijzigingen. De Studio Pro is verkrijgbaar in vier nieuwe kleuren en zelfs de zwarte optie heeft nu een matte afwerking. Het hoofdbandscharnier heeft geen contrasterende kleur meer, maar heeft nu een ton sur ton afwerking. Daarnaast is de modelnaam verwijderd en is het iconische “b”-logo behouden.

Een andere belangrijke wijziging heeft betrekking op de oorkussens. Beats en Ross hebben gekozen voor een naadloos ontwerp met kussens gemaakt van een nieuw UltraPlush-geheugenschuim, dat nog steeds met leer is bekleed. Helaas blijft de klemkracht van de eerdere Beats-modellen hetzelfde en is het gewicht niet veranderd. Hoewel de nieuwe oorkussens tot op zekere hoogte helpen, kan na ongeveer een uur gebruik de druk voelbaar worden, wat al jaren een probleem is bij Beats-koptelefoons.

Functionaliteiten en bediening

Beats Studio Pro bevat fysieke bedieningselementen. Aan de buitenkant van de linkeroorschelp bevindt zich een multifunctionele knop in het midden, waarmee je muziek en oproepen kunt bedienen door te tikken. Door lang op deze knop te drukken, kun je je spraakassistent activeren, zelfs als de hoofdtelefoon handsfree Siri op Apple-apparaten ondersteunt. Boven en onder deze knop bevinden zich de volumeregelaars, terwijl de geluidsmodi kunnen worden geschakeld met een dubbele druk op de aan/uit-knop op de rechteroorschelp. In de USB-C-audiomodus kun je met twee tikken op die knop schakelen tussen drie EQ-presets die speciaal zijn ontworpen voor bekabeld gebruik. Onder de stroomregeling bevindt zich een rij van vijf LED’s die knippert in de koppelingsmodus en je met één druk op de knop een schatting geeft van de batterijduur wanneer de hoofdtelefoon is ingeschakeld.

Software en functies

Beats heeft ervoor gekozen om de eigen audiochips van Apple niet te gebruiken in de Studio Pro. In plaats daarvan bevat deze hoofdtelefoon de tweede generatie audiochip van Beats, maar veel van de functies die Apple-silicium biedt, zijn nog steeds aanwezig. Handsfree Siri, one-touch pairing, iCloud pairing, Apple Watch hand-off en Find My-compatibiliteit zijn allemaal ingebouwd in iOS. Multipoint-koppeling en automatisch schakelen tussen apparaten zijn momenteel niet beschikbaar op iOS, iPad en Mac, maar Beats geeft aan dat deze functies mogelijk in de toekomst worden toegevoegd. Het is echter niet nodig om een aparte app op iOS te downloaden om toegang te krijgen tot de instellingen, aangezien deze beschikbaar zijn in het Control Center. Voor Android-gebruikers biedt de Beats-app one-touch pairing via Google Fast Pair, automatische verbinding met Android- of Chrome-apparaten via je Google-account, naadloze apparaatovergangen, Find My Device, maatwerk en widgets.

Een nieuwe toevoeging aan de Studio Pro is de Transparantiemodus, die eerder ontbrak in de Studio 3. Deze modus maakt de over-ear-koptelefoon erg handig. Daarnaast ondersteunt de audiochip van Beats ook Spatial Audio met dynamische head-tracking. Hoewel het vorige model al meeslepend geluid bood, bood het geen head-tracking of de mogelijkheid om audio te personaliseren, zoals Apple vorig jaar introduceerde.

Geluidskwaliteit

Voor de Beats Studio Pro heeft Beats nieuwe 40 mm drivers gebruikt. Deze drivers hebben een tweelaags diafragma, micro-ventilatieopeningen en fijn akoestisch gaas om de luchtstroom te optimaliseren en vervorming te minimaliseren. Volgens het bedrijf bieden de nieuwe drivers bij hoge volumes bijna geen vervorming, wat een verbetering is van maar liefst 80% ten opzichte van de Studio 3. Dit is inderdaad merkbaar, aangezien de Studio Pro niet vervormt, zelfs niet op het hoogste volume. De verbeteringen aan de geluidskwaliteit zijn indrukwekkend. Hoewel Beats ooit bekend stond om zijn overdreven bas, is er nu een goede balans gevonden. De bas is nog steeds aanwezig wanneer dat nodig is, maar overheerst niet ten koste van de midden- en hoge tonen. Zelfs bij nummers met krachtige baslijnen blijven de details goed hoorbaar. De geluidsweergave is helder en evenwichtig, waardoor elk instrument in complexe nummers duidelijk te onderscheiden is. De geluidskwaliteit van de Studio Pro is vooral indrukwekkend bij hiphoptracks, waar de baslijnen de basis vormen van het nummer.

Batterijduur

Beats belooft een batterijduur van maximaal 40 uur met ANC uitgeschakeld. Dit is hetzelfde als bij de Studio 3. Met ANC of Transparantiemodus ingeschakeld biedt de Studio Pro echter twee uur extra batterijduur in vergelijking met het vorige model, wat neerkomt op 24 uur. De Studio Pro heeft ook een snellaadfunctie genaamd Fast Fuel, waarmee je in slechts 10 minuten tot vier uur kunt luisteren.

Concurrentie

De belangrijkste concurrenten van de Beats Studio Pro in deze prijscategorie zijn Sony en Bose. De Sony WH-1000XM5, met een prijs van €400, biedt fantastisch geluid, krachtige ruisonderdrukking en een breed scala aan handige functies, waardoor het al jaren onze topkeuze is voor draadloze hoofdtelefoons. De Bose 700 is een andere optie, momenteel beschikbaar voor iets minder dan de Sony WH-1000XM5. Hoewel Bose niet kan tippen aan de functies van Sony, presteert het beter op het gebied van ruisonderdrukking. Als het blokkeren van omgevingsgeluiden je belangrijkste doel is, is de Bose 700 het overwegen waard.

Kortom…

Al met al is de Beats Studio Pro een belangrijke upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Het model bevat nieuwe functies en technologieën die in de afgelopen jaren zijn geïntroduceerd, en de samenwerking met Apple blijft de producten van Beats verbeteren. De verbeteringen in ANC en geluidskwaliteit zijn opmerkelijk. Daarnaast biedt de Studio Pro bekabelde USB-C-audio, upgrades naar Spatial Audio en verbeterde spraakprestaties, allemaal tegen dezelfde prijs als het vorige model. Hoewel er concurrentie is van Sony en Bose, plaatst de Studio Pro Beats in een betere positie om op verschillende gebieden te concurreren.

TheReviewer
Logo