JBL heeft al geruime tijd een belangrijke plaats ingenomen in de wereld van draagbare luidsprekers en audio-apparatuur. Ze zijn populair, modieus en bieden een scala aan producten die zijn ontworpen om aan de behoeften van verschillende gebruikers te voldoen. Vandaag willen we echter een diepere duik nemen en de JBL Tune 770NC onder de loep nemen in deze uitgebreide JBL Tune 770NC review.
We zullen niet alleen de kenmerken en specificaties van dit product bespreken, maar ook onze persoonlijke ervaring delen na het gebruik ervan. Eerlijk gezegd, we hebben nooit eerder audio producten van JBL uitgetest. Het is dus een boeiende uitdaging om dit product, dat we hebben gekocht voor de volle prijs van €99,99 bij een populaire multimediazaak, te beoordelen.
Gedurende een maand hebben we de JBL Tune 770NC koptelefoon getest, vergeleken en in verschillende scenario’s gebruikt. De koptelefoon valt in wat we het ‘basissegment’ van de koptelefoonmarkt zouden noemen. Met onze Jabra Elite 85h, die al bijna twee jaar onze ‘daily driver’ is, hebben we een vergelijkingsbasis. Echter, de JBL Tune 770NC mist een paar kenmerken, zoals ear-detection en waterdichtheid, die we zijn gaan waarderen in onze Jabra.
In deze JBL Tune 770NC recensie zullen we dieper ingaan op aspecten als geluidskwaliteit, bouwkwaliteit, comfort, connectiviteit en batterijduur. Laten we dus zonder verder oponthoud in de review duiken.
Het geluid van de JBL Tune 770NC
Als we praten over koptelefoons, is geluidskwaliteit de meest kritische factor die in overweging moet worden genomen. We zijn geen audiofielen met gespecialiseerde apparatuur voor metingen, maar we hebben een goed referentiekader dankzij de verschillende koptelefoons die we tot onze beschikking hebben, waaronder de Sennheiser M4’s, Sony XM4’s en de Jabra 85h.
Tussen deze koptelefoons is er een duidelijke hiërarchie qua geluidskwaliteit, en helaas, de JBL Tune 770NC sluit niet aan bij dit hoge niveau. Ondanks de redelijk goede drivers die de koptelefoon heeft, is de geluidskwaliteit van een dergelijk niveau dat het luisteren naar muziek niet aangenaam is.
Het probleem ligt voornamelijk in het feit dat de lage en hoge tonen enorm aflopen. De bass klinkt daardoor erg kunstmatig en overheerst vaak het algehele geluid, terwijl er absoluut geen detail in de muziek te horen is. De mids tot hoge tonen zijn echter redelijk en rijk aan detail, wat zorgt voor een opvallend goede spraakverstaanbaarheid bij het bekijken van video’s.
Active noise cancelling: werkt het?
Active Noise Cancelling (ANC) is een functie die steeds meer in vraag is bij koptelefoons. Het is bedoeld om achtergrondgeluiden te verminderen, zodat je je beter kunt concentreren op je muziek of gesprek. Bij de JBL Tune 770NC merkten we dat de ANC-functionaliteit niet erg effectief was.
Wanneer de ANC aanstaat (wat standaard het geval is), ontstaat er een lichte grijze ruis en merken we weinig van het noise cancelling effect. Aan de andere kant werkt de ‘hearthrough’ functie uitstekend en zorgt dezelfde microfoon voor een goede gesprekskwaliteit – mits er niet te veel wind is.
Bouwkwaliteit: Goedkoop en vrolijk?
Wat de bouwkwaliteit betreft, was de JBL Tune 770NC een beetje een teleurstelling. De koptelefoon voelt goedkoop aan, met een plastieken constructie die weinig vertrouwen wekt. De buitenste oorschelpen zijn erg ‘plastiekerig’, het scharnier is volledig van kunststof gemaakt en de hoofdband is volledig gemaakt van hard plastic met beperkte vulling.
De knoppen op de oorschelp voelen ook fragiel aan en maken een schel geluid wanneer je erop drukt. Daarnaast wordt er geen hoesje meegeleverd in de doos en is de meegeleverde audiokabel (die overigens van 2,5 mm naar 3,5 mm gaat) erg dun en gemakkelijk te verliezen.
Comfort: een zilveren rand?
Een positief aspect van de JBL Tune 770NC is het comfort. De oorkussens zijn goed gemaakt en zitten relatief comfortabel, zelfs voor een brillendrager zoals ik. Ze zijn gemaakt van een materiaal dat geen memory foam is en hebben geen interne padding in de oorschelpen, maar toch zitten ze aangenaam voor enkele uren gebruik.
Na een paar uur beginnen echter de oren zelf pijn te doen, vooral door de kleine afmeting van de oorschelpen en het feit dat er geen interne padding is waardoor je oren op de drivers zelf rusten. Door de wat ondermaatse bouwkwaliteit is het gewicht echter ook een stuk lager dan we gewend zijn, wat het comfort ten goede komt.
Connectiviteit en batterijduur: de reddende genade?
Het connectiviteitsaspect van de JBL Tune 770NC is uitstekend. De JBL-app werkt zonder problemen en de multi-point connectiviteit functioneert naadloos met verschillende apparaten zoals Windows, Mac, Android en meer.
Wat de batterij betreft, overtrof de JBL Tune 770NC onze verwachtingen. De batterij lijkt oneindig mee te gaan en vereist zelden opladen. Zelfs bij een resterende batterijcapaciteit van 5% hield de koptelefoon het nog uren vol tijdens een fietstocht, een verrassend positief aspect van deze JBL Tune 770NC recensie.
De voor- en nadelen van de JBL Tune 770NC op een rij
Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van de JBL Tune 770NC, op basis van onze ervaringen:
Voordelen:
- Comfortabel voor enkele uren gebruik
- Uitstekende batterijduur
- Goede connectiviteit en bijbehorende app
Nadelen:
- Matige geluidskwaliteit
- Ondermaatse Active Noise Cancelling
- Goedkope bouwkwaliteit
Final verdict: Is de JBL Tune 770NC de moeite waard?
Op basis van onze JBL Tune 770NC recensie kunnen we concluderen dat deze koptelefoon vooral geschikt is voor mensen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke hoofdtelefoon voor dagelijks gebruik. Hoewel hij nergens echt in uitblinkt, biedt de JBL Tune 770NC voldoende comfort en batterijduur om voor veel gebruikers aantrekkelijk te zijn.
Echter, het grootste struikelblok voor de JBL Tune 770NC is de geluidskwaliteit. Als je van muziek houdt en op zoek bent naar een koptelefoon die je een rijke, gedetailleerde geluidservaring kan bieden, dan is de JBL Tune 770NC waarschijnlijk niet de juiste keuze voor jou.