Van potstill tot glas: de reis van Bushmills single malt whisky

In de wereld van whisky is het moeilijk om een merk te vinden dat niet alleen staat voor kwaliteit, maar ook voor een diepgaand erfgoed. Bushmills is zo’n merk. Dit is niet zomaar een whisky; dit is een stuk geschiedenis, een nalatenschap die zo oud is als enkele van de meest bepalende momenten in de wereldgeschiedenis. In deze blog duiken we diep in de magie van Bushmills, een merk dat het hart en de ziel van Noord-Ierland in elke slok heeft weten te vangen.

Bushmills is meer dan een drankje dat je op een gezellige avond met vrienden drinkt. Het is een reis door de tijd, een beleving die je meeneemt naar het kleine Noord-Ierse dorpje waar het allemaal begon. Het merk heeft twee prachtige distilleerderijen: de Old Bushmills Distillery en de onlangs gelanceerde Causeway Distillery. Terwijl de Old Bushmills Distillery de geschiedenis en traditie viert die het merk groot heeft gemaakt, belichaamt de Causeway Distillery de toekomst en de eeuwige drang naar innovatie.

Geschiedenis en traditie: de wortels die de nalatenschap dragen

Als we praten over een bedrijf met meer dan 400 jaar ervaring in de kunst van het maken van whisky, dan moet dat wel iets speciaals zijn. Bushmills ademt geschiedenis en traditie, en dat proef je in elke druppel. De distilleerderij werd gelicentieerd in het jaar 1608. Ja, dat lees je goed, 1608! Dat is het jaar waarin Johannes Kepler zijn planetaire wetten formuleerde en waarin Shakespeare “Antony en Cleopatra” schreef. Kun je het je voorstellen? In datzelfde tijdsgewricht werd in het kleine dorpje Bushmills een merk geboren dat eeuwen later nog steeds een van de meest gewaardeerde whisky’s ter wereld zou zijn.

Maar wat betekent het om gelicentieerd te zijn sinds 1608? Het betekent dat Bushmills officieel het oudste gelicentieerde whiskymerk ter wereld is. Het betekent ook dat ze een ongeëvenaarde expertise hebben in het maken van whisky. Ze waren erbij toen de wereld veranderde, en door die veranderingen hebben ze navigeerd met een eerbied voor traditie en een onverzettelijke aandacht voor kwaliteit. Dat is een enorme prestatie en een bewijs van hun meesterschap in het distilleren. Het erfgoed is overgedragen van generatie op generatie, waarbij elke nieuwe lichting meesters toevoegt aan een reeds indrukwekkende lijst van whisky’s.

De traditie en de geschiedenis zijn niet alleen maar woorden voor Bushmills; ze zijn de pijlers waarop het merk is gebouwd. En in deze blog zullen we zien hoe deze eeuwenoude distilleerderij erin is geslaagd om relevant te blijven zonder haar roots te verliezen.

Medewerkers vol passie

Als er iets is dat Bushmills onderscheidt van andere whiskymerken, dan is het wel de mensen achter het product. Colum Egan, de Master Distiller, is een man met een passie voor kwaliteit en traditie. “We maken nog steeds whisky op de oude manier; de manier waarop onze overgrootouders en hun overgrootouders het maakten,” zegt hij trots. Colum benadrukt dat terwijl er moderniseringen zijn geweest, de essentie van het whisky maken hetzelfde is gebleven. Hij en zijn team zijn de bewaarders van een vierhonderd jaar oude traditie, en ze dragen die verantwoordelijkheid met veel trots.

Dan hebben we Alex Thomas, de Master Blender. In een sector die voornamelijk door mannen wordt gedomineerd, staat Alex sterk met haar expertise en delicate vaardigheid in het mixen van smaken. Samen met Colum vormt ze een dynamisch duo dat in staat is om de magie van Bushmills keer op keer te vangen in elke fles.

Niet te vergeten is de lokale gemeenschap, die de ruggengraat vormt van het merk. De meeste vakmensen komen uit de lokale dorpen en delen de naam met Bushmills. James Dysart, de Bottling Hall Manager, vat het mooi samen: “We zorgen voor onze malts en we zorgen voor elkaar.”

De Old Bushmills Distillery

De Old Bushmills Distillery is waar het allemaal begon. Het distillatieproces hier is een mix van oude technieken en moderne innovaties. Ze gebruiken slechts 10 koperen potstills om beperkte hoeveelheden te produceren bij elke batch. Deze potstills zijn cruciaal voor het handhaven van de kenmerkende smaak van Bushmills. Maar wat maakt het echt bijzonder? Het zijn de eiken vaten. Bushmills staat erop dat hun malts zo lang als nodig in eiken rijpen, een proces dat zij ‘onbehaaste perfectie’ noemen. Het eikenhout voegt complexiteit en diepte toe aan de whisky en maakt elk slokje tot een avontuur.

De nieuwe ster aan de hemel: Causeway Distillery

Waarom een nieuwe distilleerderij, vraag je? Het antwoord is simpel: om te voldoen aan de groeiende wereldwijde vraag naar Bushmills’ single malts. De Causeway Distillery is niet zomaar een aanvulling; het is een eerbetoon aan de legendarische Giant’s Causeway. De structuur is gemaakt van lokale basalt en heeft een geometrisch ontwerp dat een ode brengt aan de natuurlijke wonderen van de kust.

Wat maakt de Causeway Distillery uniek? Het is een naadloze combinatie van de modernste technologie met traditionele methoden. Ze gebruiken 10 extra koperen potstills, vergelijkbaar met die in de Old Bushmills Distillery, maar voegen daarbij de nieuwste distillatietechnologieën toe. Het resultaat? Een whisky die de essentie van Bushmills belichaamt, ongeacht waar hij is geproduceerd.

Deze nieuwe distilleerderij is niet alleen een stap voorwaarts; het is een brug tussen het verleden en de toekomst van een merk dat al meer dan vier eeuwen lang geschiedenis schrijft. En wij kunnen niet wachten om te zien wat ze ons in de toekomst zullen brengen.

Een bezoek aan de distilleerderijen

Als je voet zet op het terrein van de Old Bushmills en de nieuwe Causeway Distillery, zul je direct de magische sfeer proeven die deze plekken uitademen. De Old Bushmills Distillery is een reis terug in de tijd. De sfeer is warm en uitnodigend, en je wordt meegenomen op een tour waar je elk onderdeel van het distillatieproces te zien krijgt. Van de glimmende koperen potstills tot de geurige eiken vaten waar de whisky rijpt, je zult je realiseren dat je in het hart van een 400 jaar oude traditie staat.

Bij de Causeway Distillery is de ervaring anders maar net zo fascinerend. De moderne architectuur en geavanceerde technologie zijn een testament van hoe het merk met zijn tijd meegaat, zonder zijn wortels te vergeten. En natuurlijk, geen bezoek is compleet zonder een proeverij. Je zult het subtiele verschil proeven tussen de Old Bushmills en de Causeway malts, elk met hun unieke smaakprofielen, maar met dezelfde onmiskenbare Bushmills-essentie.

De magie van de locatie

De locatie van de distilleerderijen is ronduit betoverend. Gelegen aan de ruige kust van Noord-Ierland, worden de distilleerderijen beïnvloed door een uniek microklimaat. Dankzij de warmer wordende Golfstroom worden extreme temperaturen in de winter en zomer voorkomen, wat bijdraagt aan een meer consistente rijping van de malts. Je kunt zelfs de Atlantische Oceaan zien vanuit de distilleerderij, een constante herinnering aan de wilde, ongerepte natuur die een deel van de Bushmills magie is.

De rol van de River Bush

Een van de meest unieke aspecten van Bushmills whisky is het water dat gebruikt wordt, afkomstig uit de River Bush. Deze rivier stroomt over bedden van basalt rotsen, waardoor het water een unieke samenstelling krijgt. Dit is een belangrijk onderdeel van het distillatieproces en draagt bij aan het unieke karakter van de whisky. De naam Bushmills zelf is afgeleid van de molens die ooit langs de River Bush stonden, een subtiele knipoog naar de symbiotische relatie tussen de rivier en het dorp. Het is een essentieel element dat bijdraagt aan de magie van deze legendarische whisky.

Door het bezoeken van deze plaatsen en het begrijpen van de rol van het unieke microklimaat en de River Bush, krijg je een nieuwe waardering voor wat Bushmills whisky echt bijzonder maakt. Het is niet zomaar een drankje, maar een nalatenschap, een samensmelting van mensen, plaats en tijd. En dat is waarom elke slok van Bushmills als een druppel Ierse magie smaakt.

TheReviewer
Logo